4 minuter 1 år

Varför behövs ännu en tankesmedja i Sverige, och varför just en socialliberal? Det enkla svaret är – för att det inte finns någon socialliberal tankesmedja. Det lite längre svaret innefattar en liten analys av dagens politiska klimat och politiska läge bland landets riksdagspartier.

Det har de senaste 20 åren uppstått ett mycket mer illiberalt politiskt klimat i Sverige. Det är det mest högerextrema partiet som sätter agendan och de andra partierna har hakat på, liksom nu senast även regeringen med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som snällt anpassar sig till och bockar och bugar för allt som Sverigedemokraterna dikterar.

Det är inte för intet som regeringen kallas för marionett-regeringen (förutom att det är en minoritetsregering) eftersom den har bundit sig till att driva en starkt nationalkonservativ politik i samband med undertecknandet av Tidö-avtalet. Ett avtal som i stort sett ger SD all makt, utan att behöva ta något som helst ansvar för allt som går snett. Och mycket har redan gått snett på bara ett halvår.

Det behövs en socialliberal tankesmedja eftersom den ideologiska debatten helt försvunnit från svensk politik, förutom en enda ideologi som ständigt diskuteras, debatteras och lyfts i alla medier och debattprogram, nämligen nationalismen. Varje gång media och nyhetsprogram ska höra politiker och deras åsikter så bjuds antingen SD-politiker och SD-ägd och kontrollerad media in, eller någon moderat, alternativt kristdemokratisk politiker som står väldigt nära SD i åsiktskorridoren.

Alltför ofta lyfts socialliberalismen, eller vänsterliberalismen som många väljer att kalla det, som roten till allt ont i världen och framför allt i Sverige. Av just den anledningen behövs en socialliberal tankesmedja som står upp och försvarar socialliberalismen som ju är en av världens snällaste ideologier, om inte den absolut snällaste, när inga riksdagspartier vågar stå upp för mänskliga rättigheter, medmänsklighet, individens fri- och rättigheter, jämställdhet, jämlikhet och demokratin.

Det finns förvisso ett parti, Socialliberalerna, men de får tyvärr inget utrymme i dagens media- och nyhetskanaler som är rikstäckande, mer än kanske någon enstaka debattartikel i en mindre lokal tidning, troligtvis just på grund av den hårda anpassningen till de krav som det nationalkonservativa debattklimatet i politiken begränsar både journalister och till och med Public Service efter hot om nedläggning och minskade anslag.

Därför behövs alla möjliga kanaler i form av ett socialliberalt parti, en socialliberal politisk tidning, och nu även en socialliberal tankesmedja. En tankesmedja som kommer att lyfta och vända och vrida på partiernas politiska argument, som numer mest handlar om populistiska och retoriska utspel istället för genomförbar politik och ansvarsfull politisk agenda som ska föra Sverige in i framtiden!

Läs mer om socialliberalism här.

Lämna ett svar